SER SÖKER MEDFÖRFATTARE

  • 16 okt 2020

BOKEN OM TELEKOM

Boken ska berätta om telekommunikationens teknikutveckling inom fasta och mobila nät. Formen ska vara en serie fristående artiklar, eller essäer, i cirka tjugo kapitel. Kapitlen ska beskriva utvecklingen epok för epok där svenskar och svenska företag har haft världsledande roller.
 

Boken om Telekom har kommit igång med intervjuer och samtal och även skrivandet har kommit igång. Det råder entusiasm och SER har goda förhoppningar att det här ska bli ett spännande projekt med intressant resultat. I betydelsen att det ska bli en läsvärd bok för alla på olika positioner i samhället. Inte minst politiker som behöver informera sig om teknikutvecklingen i ett historiskt perspektiv och i nutid.

Staffan Skogby, ordförande i SER säger: ”Boken blir vad vi medlemmar gör den till! Vi söker också medförfattare. Hör av er till elteknik@ser.se

Utvecklingen kommer att belysas i många olika perspektiv, som exempelvis teleoperatörernas, telekommunikationsleverantörernas och slutanvändares situation; allt med tydliga referenser.

Boken kommer att ges ut digitalt, i första hand. Därefter kommer SER att söka pengar för tryck och boken kommer därefter att ges ut som årsbok i SER och andra föreningar och även säljas kommersiellt.

Här några kapitel som ingår i planeringen:

Utvecklingen av den första telefonin under 1800-talet
Radioteknikens utveckling ur ett svenskt perspektiv
Radiotekniken utveckling som grund för telefonin
Teleoperatörernas framväxt under 1900-talet
Ericssons roll i telekomtekniken
Mobilsystemens utveckling från radiotelefoni till 5G.
Framväxten av smarta städer och sakerna internet.