Nyheter

Fredriks blogg - Spring break del 1

 • 31 mar 2015
Till skillnad från hemma så har alla skolor här borta ett vårlov under en vecka i mars. Då jag har ett väldigt stort intresse för irländsk kultur så har jag länge haft en dröm om att få fira St. Patrick’s day i Boston. I år hade jag en perfekt chans att checka av det på min ”To do before I die list” då St. Patrick’s day inföll mitt i lovet, så jag och två kompisar från skolan, Emil och Gautam, tog till vara på chansen och bokade ett hostel för fem dagar i Boston! Då Boston är en väldigt stor stad så blev vi väldigt förvånade när vi märkte att staden var helt tom och tyst kl. 01:00 på en fredagskväll. Alla barer stängde kl. 02:00 men ingen stannade ens så länge. På söndagen blev det dock liv i staden då den årliga St. Patrick’s day-paraden ägde rum. En gata på ca 5 km var avspärrad och runt omkring flockades folk på gatorna och hustaken. I princip alla var klädda med något grönt och stämningen var på topp. Under ungefär två timmar passerade allt från stadens polis-, militär- och brandkår, som försökte spela sina sirener i takt med någon hip discolåt, till en hel del politiker, religiösa samband, pridegrupper men också folk utklädda till karaktärer från Star Wars, Pirates of the Caribbean, Ghostbusters, mm. Höjdpunkten var självklart när banden med säckpipor triumferade förbi vilket gav mig rysningar i hela kroppen. En annan höjdpunkt med resan var även en guidad rundtur på Harvard vilket var rätt intressant. Skolan verkade självklart väldigt proffsig men jag måste nog säga att Purdue har ett större och roligare campus.

Elteknik #3 2015

 • 31 mar 2015

Har du inte läst senaste Elteknik som skickades ut i tryckt form så finns den nu att läsa här på vår hemsida också.
 

Studiebesök på transmode

 • 31 mar 2015

image: Studiebesök på transmode

SER bjuder in till studiebesök på transmode 28/4

Fredriks blogg - Pluggvecka med fok

 • 23 mar 2015
En av de fyra kurser jag läser på Purdue heter ”Modern Physics”. Det är en väldigt intressant kurs som går igenom ett stort storleksspektrum inom fysiken. Det är allt från kvarkar och andra kärnpartiklar i storleken femtometer till fysiska fenomen i universum i storleken petameter. Betygssystemet i kursen skiljer sig dock en hel del både från KTH men också från andra kurser på Purdue. För det första så är det så kallade ”quizzes” varje lektion, vilket utgör en sjättedel av betyget. D.v.s. den som väljer att plugga kursen hemma går miste om en sjättedel av slutpoängen vilket jag tycker är lite hårt. En annan lustig grej är att alla examinationsmoment är alternativfrågor, så man behöver aldrig härleda eller bevisa något utan det mesta handlar om att räkna ut en viss storhet givet ett antal variabler och kryssa i ett alternativ. Det sista är att läraren sätter betyg efter ett histogram över elevernas resultat, d.v.s. han ger alltid de 20 bästa procenten av eleverna betyget A, 20 % av eleverna under det får B, osv. Som tur är finns det en fast gräns för godkänt betyg så att man inte behöver känna att man måste mixtra med sina klasskamraters väckarklockor dagen innan tentan för att klara kursen. Så förutom ett lustigt betygssystem och märkliga examinationsmoment så är kursen bra och intressant. Den här veckan har vi gått igenom supraledare vilket jag tycker är väldigt fascinerande. Tydligen finns det två kryostater i hela världen som kan komma ner till temperaturer på runt 15mK. En är belägen i Cambridge och den andra här på Purdue.

Fredriks blogg - En gymmares paradi

 • 11 mar 2015
Jag har alltid haft ett stort intresse för idrott, träning och hälsa och det är en essentiell del i mitt liv. Utan träning fungerar jag varken fysiskt eller mentalt. En av de stora anledningarna till varför jag valde Purdue är faktiskt just för deras otroliga gym. Det är helt sagolikt och jag blev nästan troende när jag såg det första gången. Hemma i Stockholm blir jag imponerad om jag kommer till ett gym med två våningar och en riktigt bra yta med fria vikter, bänkar, plintar och andra redskap. Så när jag fick se Purdues gym med fem (5) våningar blev jag alldeles sprallig. De har verkligen allt och lite till. Förutom själva gymdelen, med bland annat 30 stationer med skivstänger jämfört med normaltvis tre hemma i Sverige, samt kanske 120 testcyklar, löpband och crosstrainers, så finns det även individuella planer och rum för volleyboll, pingis, badminton, basket, inomhushockey, yoga, kampsporter, dans, matlagning och en hel del andra grejer. Sen finns det även två 20m höga klätterväggar, två pooler för simning, vattenpolo och vattenbasket, jacuzzi, spa och två inomhuslöpbanor. En sista rätt så schysst grej också: allt är gratis. Jag har det bra här.

Fredriks blogg - Schyssta pluggstä

 • 6 mar 2015
Den senaste tiden har det varit fullt upp med att studera inför våra första midterms i alla kurser, vilket utgör en femtedel av betyget. Då jag lätt tenderar till att glida ifrån skolarbetet och istället leta efter roligare och mer intressanta grejer på internet när jag är hemma så har jag gått in till skolan och satt mig i ett tyst rum, isolerat från förbannelser som Facebook och Youtube. Då kan jag enklare stiga in i min fokusbubbla och plugga effektivare under en längre tid. Skolan har en hel del bra bibliotek och datorsalar i stora storlekar och mängder och efter en hel del letande så tror jag att jag har hittat ett favoritställe. Då jag en dag strosade runt på campus så stötte jag på vad som såg ut som en liten stuga på 40 kvadratmeter som hade texten ”Hick’s Underground Library” på. Det gjorde mig nyfiken, så jag gick in och fann två våningar ner ett otroligt stort bibliotek som jag ännu inte har hunnit utforska helt och hållet. Det fanns säkerligen 100 datorer och 100 platser att sitta på, så jag tog en plats och spenderade hela min eftermiddag med en riktigt bra pluggsession. Som student är riktigt schyssta bibliotek och pluggställen guld värda.

studiebesök på Tieto

 • 5 mar 2015

image: studiebesök på Tieto

SER bjuder in till studiebesök på Tieto 16/4

Fredriks blogg - Fördelar med en s

 • 3 mar 2015
Hemma i Stockholm brukar folk avundas mig att jag bara har 25 minuter med cykeln till skolan varje dag, och ja, jämfört med mina vänner så anser jag det vara en lyx att ha så kort avstånd till skolan. I en universitetsstad som West Lafayette är situation dock lite annorlunda. Här har man hittat ett dåligt ställe att bo på om man har mer än 10 minuter till skolan. I princip alla studenter bor på eller strax utanför Campus och jag kunde aldrig i min fantasi föreställa mig att det skulle gå snabbare att gå till skolan än att cykla. Men jag har privilegiet nog att kunna promenera från min lägenhet till mitt klassrum på under 3 minuter vilket ger mig ungefär en timma mer varje dag jämfört med hemma. Jag trodde att jag skulle behöva en cykel eller någon typ av transportmedel i USA, men jag har skola, gym, affärer, barer och en mängd restauranger inom 15 minuters promenad. Purdue verkar även vara väldigt egenkära då jag hittat hela fyra souveniraffärer inom en radie på 500 meter där de bara säljer kläder och andra artiklar med Purdues märke på.

Elteknik #2 2015

 • 3 mar 2015

Nu finns årets andra utgåva av medlemsbladet Elteknik att läsa på vår hemsida.
 

SICS 19/3

 • 3 mar 2015

Öppet hus på SICS 19/3

Seminarium hos ÅF

 • 1 mar 2015

image: Seminarium hos ÅF

ÅF kommer i samarbete med EIG och SER hålla ett lunchseminarium för en liten inblick i vad de gör, vilka tjänster de kan erbjuda och eventuella samarbeten.

Plats och datum: ÅF, Grafiska vägen 2, våning 16, torsdagen den 26:e februari. Tid: 11.15 -13.15
Anmälan är stängd nu.