IMC finalen 2020

  • 14 aug 2020

Snart är det dags för IMC finalen 2020 som går av stapeln i Berlin 23-25/9.

Tävlingen startade med 38 lag från sju länder i Europa, varav 6 från Sverige i kvalificeringsomgången. Tillslut återstod det 6 lag som kommer tävla i Berlin och SER kan stolt presentera att Sverige har ett lag som kvalificerat sig till finalen. Vi har kontaktat representanterna Albin och Edvin för några kommentarer.


Vad fick er att vilja delta i IMC?

Edvin “Varken jag eller min kompis Albin hade koll på ekonomi eller företagsekonomi. Jag tyckte att det vore kul att ha något att göra under sommaren och få lära sig det. Samtidigt som man inte behövde läsa en bok utan göra någonting mer praktiskt."

Albin "Jag har varit med i arbetsmarkandsgruppen på KTH så jag kände till litegrann om SER. Det var några i våran grupp som delade ett inlägg om tävlingen i facebookgruppen för sektionen på KTH. Jag tyckte att det lät super spännande att ha något att hålla på med och framförallt att få åka till Berlin.”  

Vad går tävlingen ut på?

Albin och Edvin "Tävlingen utgår ifrån ett simuleringsprogram, deltagarna befinner sig i en simulerad marknad. Varje lag fick styra ett varsitt företag som säljer kopiatorer med konkurrenter på marknaden. Huvuduppdraget var att ta olika beslut för företaget, exempelvis prissättningen som kommer att påverka hur mycket man säljer gentemot varandra. Det gäller att styra det här företaget så bra som möjligt ur en mängd aspekter såsom vad man ska lägga pengar på inom marknadsföring, produktion och produktutveckling. Det är också viktigt att kunna tolka marknadens situation för att kunna bedöma vad man kan göra. Det är exempelvis viktigt att ha en hög omsättning och göra mycket vinst men det är samtidigt viktigt att företaget är miljövänligt och högteknologiskt. Lagen med högst aktiepris i slutet av tävlingen går till final."

Hur känns det så här långt? 

Edvin “ Jag tycker att det känns bra, det var svårt att avgöra hur bra man är jämfört med de andra lagen som vi tävlade mot i kvalomgången. Det känns dock som att vi har en bra strategi för hur vi ska vinna finalen också."

Albin "Vi var inte säkra någonstans på att vi skulle klara oss så det var väldigt spännande hela tiden. Det känns jättekul att få möjligheten att åka till Berlin och det har varit extremt lärorikt under tävlingens gång. Jag har läst en kurs inom detta men att utföra det i praktiken gör att man snappar upp mycket."


I samband med IMC finalen har EUREL styrelsemöte och årsstämma där Jan Danielsson deltar som SER representant.