SER-prize 2014

  • 21 mar 2014

2014 års vinnare av SER-Prize utsedd – Professor Mikael Östling, KTH

2014 års vinnare av SER-Prize utsedd - Professor Mikael Östling, på KTH

SER, Svenska Elektro- och Dataingenjörers riksförening, delar i år för andra gången ut
SER-Prize för att uppmärksamma de svenska Elektro/Data/IT-ingenjörernas viktiga roll för en smart och hållbar samhällsutveckling.

SER-Prize tilldelas den individ eller grupp som genom sin ingenjörsgärning stått bakom intressanta genombrott inom smart och hållbar samhällsutveckling under de senaste åren. Pristagarna utses av SERs Jury, som i år bestått av 5 namnkunniga personer, från såväl SER, som Näringsliv och Akademia.

SER-Prize 2014 tilldelas i år Professor Mikael Östling, KTH, för hans världsledande forskning och utveckling av världens första kommersiella högeffektstransistor i kiselkarbid (SiC).

Motivering:
I all smart och hållbar samhällsutveckling spelar den pågående digitalseringen och virtualiseringen en avgörande roll. Transistorns utveckling, som bland annat renderade i ett Nobelpris 1956, är instrumental för denna utveckling. Idag går vi alla runt med miljontals transistorer i våra fickor och i våra väskor som en självklar del av vår moderna, uppkopplade vardag! En baksida av den utvecklingen är dock att den innebär en ständigt ökande energiförbrukning. Med den nya effekttransistorteknologi som Mikael Östling nu utvecklat, tar transistorn ytterligare ett steg i utvecklingen, genom att effekttransistorer i kiselkarbid erbjuder en radikal minskning av vår globala energiförbrukning och en möjlighet att få ut avsevärt bättre verkningsgrad ur miljövänliga energikällor som sol- som vindkraft.

Det är det vi vill uppmärksamma med årets upplaga av SER-prize, säger Sten Jacobson, prisansvarig i SERs styrelse och juryns ordförande.

Mikael Östling är med andra ord en mycket bra och inspirerande rollmodell för svenska Elektro/Data/IT-ingenjörer!

Prisutdelningen sker direkt efter SERs årsmöte, som går av stapeln tisdagen den 8 april, kl 18.00 på KTH i Stockholm.

Mikael Östling får förutom äran och en pris-statyett, en kontant prissumma på 20 000 kronor. Han kommer även att presentera sitt spännande forsknings och utvecklingsarbete på årsmötet för mötesdeltagarna. Prisceremonin är öppen för alla, och anmälan kan göras på SERs hemsida www.ser.se

För mer information, kontakta:

Sten Jacobson, SER-Prize ansvarig
sten.jacobson@ser.se
0708-337 295